1952: Opening troephuis
Dit jaar stond natuurlijk grotendeels in het teken van de opening van het nieuwe troephuis.
Het nieuwe troephuis lag aan Laan1914, waar nu de Sinaï-kliniek gelegen is.
Amersfoort,25 Jan.’52
L.S.
Het is ons een genoegen U hierbij te kunnen uitnodigen tot het bijwonen van de feestelijke opening van het troephuis van de IMPEESA GROEP te AMERSFOORT,op Zaterdagmiddag 2 februari a.s. om 3.30 precies.
Het troephuis is gelegen aan Laan 1914,ingang tegenover de weg,pijlen wijzen de weg.
Wij danken U nog hartelijk voor de door U verleende meewerking in de vorm van het nemen van leenbrieven,waardoor we in staat gesteld zijn het troephuis te plaatsen en in te richten.
Mogelijk heeft U reeds Uw leenbrief afgelost gekregen,want met de terugbetaling is reeds een begin gemaakt.
Hoogachtend,
C.Dekhuyzen
Groepsleider IMPEESA
Huygensl.33
Amersfoort.
P R O G R A M M A
van
FEESTELIJKE OPENING TROEPHUIS en OUD LEDEN – REUNIE
op 2 en 3 Februari 1952.
Zaterdag
3.00-3.30 uur | Ontvangst reunisten en genodigden |
3.30-4.00 uur | Vlagbreken precies om 3.30 uur, daarna opening van het troephuis |
4.00-5.30 uur | aanbieding van thee, bezichtiging van het troephuis, ophalen van oude herinneringen en aanhalen van vriendschapsbanden. |
6.00 uur | BOEREKOOL maaltijd. |
7.30-10.00 uur | Kampvuuravond |
10.00-?????? | Reunisten sterke verhalen. |
Zondag
’s morgens | reunisten kunnen naar eigen keus de morgen doorbrengen. Wandelen, Oude kennissen opzoeken enz. |
12.00-13.00 uur | Lunch in het troephuis |
13.30-15.30 uur | Spel !!!! |
16.00 uur | Sluiting. |
Bijzonderheden:
Kom zo mogelijk in Uniform. Fantasie is toegestaan !!!
toiletgerei en 2 lakens meenemen in verband met eventueel logies in de Jeugdherberg!
Het troephuis staat aan Laan 1914 aan de Zuidkant in het midden.
Er staat een verkenner bij de toegangsweg (oude toegangsweg van het concentratiekamp). U bereikt het troephuis lopende als volgt. Stationsplein, Berkenweg, Paulus Buijslaan, Pieter Bothlaan, Vondelweg, Kapelweg, Laan 1914
Met de stadsbus B: Vertrek 5 minuten voor half en heel uur. uitstappen Halte Borneoplein, lopende langs de Kapelweg naar Laan 1914.
Met de stadsbus V: Vertrek 10 minuten over half en heel uur. Uitstappen Halte Timorstraat. Timorstraat uitlopen in richting Kapelweg. Kapelweg volgen tot Laan 1914.
De stadsbussen hebben ongeveer 20 minuten nodig om de halte te bereiken.Daarna moet U nog 10 minuten lopen.
Verder is alleen een uitstekend humeur nodig en de echte IMPEESA geest.
Tot Zaterdag half vier !!
De groepsleiding.
Impeesa-groep kreeg een nieuw troephuis
“Boerenkool-fuif” met de oude garde
Het was zaterdag een grote dag voor de “Impeesa”-groep. Leiders, verkenners en welpen stonden daar ’s middags tussen de dennen van Laan 1914 keurig in carré, toen namens het groepscomité — de voorzitter was verhinderd –, de heer E.J. Ruitenberg met een fakkel het touw doorbrandde en daarmede de ingang vrij maakte voor het nieuwe troephuis.
Hoewel er natuurlijk even een “officieel woordje” gezegd moest worden ging het verder allemaal erg ongedwongen. De waarnemend D.C. J.J. Herks was er voor het District en hij kon tevreden zijn over het resultaat, wat de Impeesa-jongens hier hebben gewrocht. Het troephuis, dat o.a. over een troeplokaal, een hordehol en een leiderskamer beschikt, is gedeeltelijk door de knapen zelf gebouwd. Aan het verplaatsen van het zand hebben de welpen zelfs mmegeholpen; de thee, als erewijn geschonken, was dan ook wel verdiend.
De papa’s en mama’s van zoonlief en ook vele broers en zussen waren naar Laan 1914 gekomen om het feestelijk gebeuren mee te maken, maar ook vele oud-padvinders van de “Impeesa” en oud-leiders zagen we daar rondspringen tussen de dennen. Geen wonder, want niet alleen de ingebruik-neming van het nieuwe troephuis, ook het 25-jarige bestan — (eigenlijk zijn het al 26 jaren) van de troep is deze Zaterdag gevierd. Vooral ’s avonds in een zaaltje van het “Treeker-bergje”, waar oud en jong van de “Impeesa” zich om de tafel schaarde voor een echte “boerenkoolfuif”. Vijf-en-twintig rëunisten — gekomen uit alle windstreken van het land — konden daar wilde verhalen ophangen van vroegere zomerkampen en trektochten. En al waren de korte en khaki-rokken dan ook thuis blijven liggen, toen al deze oude rotten hopman Ruitenberg en zjin jongens verrassen met een onvervalste “negerdans”, bleek de ware scoutsgeest nog niets aan kracht te hebben ingeboet. Een zelfopgenomen film over het Nationaal Kamp in Ommen in 1950 bracht de prachtige padvindersdagen aan de Vecht weer in herinnering.
Padvindersgroep “Impeesa” opent nieuw troephuis
Boerenkoolfuif en nog veel meer
(Van een onzer verslaggevers)
Zaterdagmiddag verzamelden zich veel reünisten, padvinders en welpen van de N.P.V. groep “Impeesa” in het bos nabij het Demobilisatie centrum om het, nog gelsoten, gloednieuwe Troephuis van deze voortvarende padvindersgroep. Inmiddels werden door al die oud-padvinders en padvindsters oude vriendschapsbanden hernieuwd en herinneringen uit de verkennerstijd opgehaald.
Toen akeela Arentzen met de hordegroep de welpen om zich verzameld had, de ban was gebroken en de padvinderswet was voorgelezen, stelde de troep zich naast het troephuis in carré op.
Hopman Dekhuyzen gaf in korte trekken de voorbereidingen en de daadwerkelijke uitvoering tot het ontstaan van het troephuis weer. Het was ondoenlijk de vele honderden personen persoonlijk dank te zeggen voor de hulp en steun. Vooral van de groepscommissie ondervond men zeer veel medewerking. De heer E.J. Ruitenberg werd vervolgens uitgenodigd om namens de voorzitter der groepscommissie, de heer A. Vons, symbolisch het huis te openen.
Dit geschiedde met het doorbranden van een touw. Ook waarnemend districtscommissaris voor Amersfoort, de heer Herks, voerde het woord. Spr. weerlegde de opvatting van velen die beweren dat padvinders een dergelijk gebouw niet nodig hebben. Speciaal dank werd gebracht aan de familie Dekhuyzen voor de beschikbaarstelling van het hout.
Verder kregen akeela P.H.J. Arentzen en de vaandrigs Wim Plomp en Wiepkes een pluim op de padvindershoed. De welpen bestormden op gebruikelijke wijze hun troephuis, waarna aanwezigen een en ander konden bezichtigen. Er werd thee aangeboden. Een bonte avond volgde met de traditionele “boerenkoolfuif” welke elk jaar in Januari of Februari wordt gehouden. De reünisten zijn ook Zondag de gasten van “Impeesa” geweest. Zij overnachtten in de Jeugdherberg. Des middags vond een padvindersspel plaats. Oud-padvinders tegen de jonge troep. Het goede voorbeeld van Impeesa zal andere groepen zeker aansporen om ook een dergelijke prestatie te leveren. Gebleken is echter dat de financiële kant wel de moeilijkste zijde is geweest. Met het uitgeven van zgn. leenbrieven heeft men de zaak echter voor elkaar gekregen. Impeesa zal ongetwijfeld veel plezier beleven. Daar twijfelen we geen moment aan.