1936: Groepsnaam Impeesa
Vanaf dit jaar heet onze groep Impeesa. De hopman Kees Batenburg stelt voor om als groepsnaam de naam Impeesa aan te nemen.
Tevens wordt het tien-jarig bestaan van de groep gevierd.
Impeesa – the wolf that never sleeps
Baden-Powell werd ooit eens M’hlala panzi genoemd door de Zulus – he who lies down (to shoot (hij die gaat liggen (om te schieten)). Hij kreeg deze bijnaam door het ontwikkelen van een aparte manier voor het schieten met zijn geweer tussen zijn benen, terwijl hij op zijn rug lag.
Gedurgende de Ashanti expeditie (1890) werd hij Katankye genoemd – the man with the big hat (de man met de grote hoed). Toen leerde hij ook het geheim kennen van het schudden van de linkerhand. Een stamhoofd van de Ashanti bood zijn linkerhand aan. Daarop bood Baden-Powell zijn rechterhand aan, maar toen zei het stamhoofd tegen Baden-Powell:”Nee, in mijn land schudden de moedigste der moedigen met de linkerhand.” Deze vorm van ontmoeting werd vanaf toen een algemeen gebruik binnen scouting.
Maar de meest beroemde Afrikaanse bijnaam kwam van de Matabele: Impeesa – de wolf. Het werd ook wel vertaald als `the beast that does not sleep, but walks about at night’ (het beest dat niet slaapt, maar ’s nachts rondloopt). De bijnaam werd bekend op Mafeking, waar het naar het Engels werd vertaald als `The wolf that never sleeps’ (de wolf, die nooit slaapt) – te danken aan zijn reputatie van een oplettende militaire scout.
De origine van ‘Impeesa’ is echter een vreemd verhaal. Er zijn geen wolven in Afrika en ‘Impeesa’ betekent een hyena. Het is mogelijk dat Baden-Powell het woord niet goed heeft begrepen, omdat hyena genoemd worden, niet bepaald een compliment is.
Maar hoe dan ook, de bijnaam Impeesa. de wolf, werd een grote traditie binnen scouting en Baden-Powell droeg hem met trots.
Meer over Afrikaanse gebruiken, die invloed hebben op scouting kun je terug vinden op de pagina:
The African seeds of scouting